Sinds begin 2021 is er mits bepaalde voorwaarden een verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing op sloop en wederopbouw van een woning en bij verkoop van een woning die na gesloopt te zijn wederopgebouwd werd. Vereist is wel dat de woning uw enige en eigen woning is en er ook vijf jaar blijft wonen.

Op het einde van 31 december 2023 loopt het tijdelijke btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw af.

Wat nu?

Koop je een afgewerkte woning, dan wordt de btw opgeëist op het tijdstip dat de woning/appartement overgedragen wordt aan de koper, dus bij de notariële akte, of bij factuurdatum van de voorschotten. Helaas wordt er geen rekening gehouden met de datum waarop de verkoopovereenkomst is ondertekend.

Koop je een woning/appartement op plan, dan wordt de btw opgeëist op het moment van voorlopige oplevering, of bij de betalingen van de afgewerkte schijven, dit tot 31 december 2023.

Bouw je zelf of laat je de woning bouwen, dan kan je het verlaagd tarief van 6% btw toepassen op de facturen of afgewerkte schijven tot 31 december 2023.

Er is misschien nog hoop op een verlenging, de minister van Financiën bekijkt om de maatregel te verlengen of eventueel een ander tarief toe te passen. Hiervoor gaan we nog even geduld dienen te hebben.

Tip: Wacht niet om je droom appartement of woning aan te kopen, nu is de boodschap.

Contacteer mij indien er bijkomende vragen zijn of wanneer u geïnteresseerd bent om te kopen.