Wat is het nut van een plaatsbeschrijving?

De woninghuurwetgeving verplicht de huurder en verhuurder om een gedetailleerde plaatsbeschrijving bij aanvang huur op te stellen. Deze plaatsbeschrijving dient best opgemaakt te worden wanneer het pand leegstaat, zo kan er op alle details gelet worden.

Waarom is een plaatsbeschrijving bij aanvang huur zo belangrijk? Om aan te tonen in welke staat het verhuurde goed was bij aanvang van de huur, zodat er bij einde huur vergeleken kan worden hoe de huurder het verhuurde goed achtergelaten heeft. Hierdoor kan er opgemerkt worden als de huurder schade aan het verhuurde goed heeft aangebracht, deze hij dan dient te vergoeden of te laten herstellen.

Het is dus zeer belangrijk dat de plaatsbeschrijving bij intrede zeer gedetailleerd opgesteld wordt, zodat er bij einde huur geen discussie kan ontstaan tussen de verhuurder en huurder.

Wat als de plaatsbeschrijving beperkt is of er zelfs niet is? Dan wordt er geacht dat de staat van het verhuurde goed bij uittrede ook de staat was van intrede. Waardoor het moeilijk wordt voor de verhuurder om eventuele schade aan te rekenen aan de huurder.

De kosten van de plaatsbeschrijving worden gedeeld door de huurder en verhuurder, zodat deze onpartijdig opgesteld wordt. Wenst u op het einde van de huur geen kopzorgen? Dan is het opstellen van een plaatsbeschrijving door een deskundige, zoals de VastgoedBoutique, aangeraden.

Contacteer ons voor meer informatie.